Malay

Halal-

20151018_134354_Selegie Rd

                        ø;Dodaberry buatan SINGAPURA

100% HALAL Tampa Kimia

 Dari Himalaya untuk anda yang

menghadapi Kencing Manis

Waspada Kencing Manis

Dodaberry untuk mengawal
dari kesulitan kencing manis

Apa itu dodaberry?

Dodabery adalah buah semulajadi yang  tumbuh di kawasan-kawasan Himalaya. Ia tumbuh di tanah tinggi 1500 meter di atas paras laut. Withania coagulans adalah nama botani untuk dodaberry ini. Ia telah digunakan dalam perubatan Ayurveda dan tradisional India selama berabad-abad . Ia adalah semulajadi tanpa bahan kimia. Kami memilih buah yang cukup masak sepenuhnya, kemudian di keringkannya dipersekitaran semula jadi dan diproses menggunakan kaedah tradisional dengan teknologi terkini tanpa menjejaskan kualiti kepada pengguna akhir kami. Dengan wawasan penyelidikan sistematik dari Universiti Ayurvedic, mekanisme tindakan aktiviti anti kencing manis telah terbukti.  Mereka telah sedar dan telah terbukti dan berkesan uji kaji dari makmal mereka.

Mengetahui Diabetes

Penyakit diabetes atau kencing manis atau diabetes mellitus merupakan bukan suatu penyakit tetapi kekurangan insulin dalam badan kita karena itu  berlebihan kadar glukosa di dalam darah. Ada dua jenis diabetes, yaitu diabetes type1 dan type 2.  Kencing Manis type 2 sulit untuk dikenali sebelum keluar hasil diagnosis. Cara paling mudah untuk mengetahuinya adalah melakukan tes gula darah. Anda harus membuat test hba1c jika 6.4% keatas positif mengidap diabetes, yang diakui sebagai cara mengobati diabetes biasanya di kawali dengan upaya minum obat oral atau obat telan.

Mati rasa

Kebanyakan orang yang menghadapi kencing manis, mengalami berbagai macam gejala berupa mati rasa. Adapun bagian tubuh yang sering merasakan mati rasa (kebas) atau kesemutan adalah tangan, kaki, beserta jari-jemarinya. Perkara ini sangat merbahaya, karena ini akan merosakkan anggota –anggota dalam badan.

Lebih sering buang air kecil

Penderita diabetes sering mengatakan dirinya mengalami peningkatan dorongan ingin buang air kecil. Jika sewaktu-waktu anda mengalami hal seperti ini dodaberry akan memberhentikan perkara sering buang air kecil dalam masa 3 atau 4 hari sahaja.

Berat badan berkurang

Terjadinya penurunan berat badan ini memang berhubungan erat pada penderita, sebab tubuh tidak mampu menyerap glukosa (sumber energi tubuh) dengan benar.

Nafsu makan meningkat

Bertambahnya rasa ingin makan bisa menjadi tanda lain dari kencing manis. Rasa lapar ini tidak bisa dikendalikan, Rasa lapar tersebut bukan karena sel-sel di dalam tubuh tidak mendapatkan asupan glukosa dari makanan, melainkan karena makanan yang sudah ditelan tidak dapat masuk ke dalam sel untuk dipakai dalam proses metabolisme, sehingga timbul lah respon tubuh seperti lapar.

Penglihatan mulai kabur

Masalah seperti ini seringkali menjadi keluhan umum penderita diabetes type 2. Penglihatan menjadi kabur  atau tidak jelas seperti biasanya, terjadi akibat kadar glukosa melonjak naik, sehingga merusak pembuluh darah dan membatasi cairan yang masuk ke mata. Kondisi ini bisa mengubah bentuk lensa dan mata.

Masalah kulit

Kencing manis memengaruhi sirkulasi darah, dan membuat kelenjar keringat mengalami disfungsional, sehingga membuat kulit menjadi bersisik, terasa gatal, kering, dan iritasi. Gejala yang satu ini cukup sulit dideteksi sebagai kencing manis, karena banyak penyebab lain yang membuat kulit bermasalah seperti ini.

Kelelahan

Rasa lelah ini muncul bukan tanpa sebab. Ketika tidur, penderita kencing manis akan tidak nyaman dengan kondisi tubuhnya. Kerap kali bangun untuk berkemih dan minum air, sehingga proses tidur terganggu alias tidak berkualitas. Keesokan harinya tubuh mengalami kelelahan dan tak jarang mengundang emosi.

Rasa haus

Penderita kencing manis akan sering buang air kecil. Peningkatan dorongan untuk berkemih akan memengaruhi cairan yang berada di dalam tubuh, sehingga mengakibatkan dehidrasi. Tubuh yang kekurangan cairan akan memberikan respon berupa rasa haus dengan tujuan mengembalikan cairan yang hilang.

Proses penyembuhan luka yang lambat

Terdapatnya luka ketika kondisi tubuh sedang tidak baik, seperti kelebihan gula darah membuat sistem imun atau kekebalan tubuh menjadi tidak normal. Hal ini tentu mempengaruhi laju pemulihan luka atau memar, akan memakan waktu lebih lama dari biasanya.

 Jenis-jenis kencing manis

Terdapat dua jenis penyakit diabetes yang utama iaitu Kencing Manis Jenis 1 (Diabetes Type 1) dan Kencing Manis Jenis 2 (Diabetes Type 2).

Kencing Manis Jenis 1 (bergantung pada Insulin)
Biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja.
Biasanya badan tidak dapat menghasilkan insulin.

Kencing Manis Jenis 2  (tidak bergantung pada insulin)
Jenis yang paling biasa ditemui. Lebih daripada 90% pengidap diabetes adalah dari Jenis 2.
Biasanya dihadapi oleh orang yang berumur dan berat badan berlebihan.
Biasanya sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin atau insulin yang dihasilkan tidak mencukupi.

Terdapat salah faham yang mengatakan kencing manis Jenis 2 adalah kurang serius berbanding Jenis 1, mungkin kerana pesakit Jenis 1 perlu menyuntik diri sendiri dengan insulin. Sebenarnya kedua-dua jenis adalah serius jika tidak diurus dengan baik.

Penyebab kencing manis

Kencing manis atau yang dikenal dengan Diabetes Melitus merupakan akibat dari gangguan metabolisme tubuh dimana pankreas tidak dapat memproduksi insulin dengan baik. Diabetes Melitus juga bisa terjadi karena garis keturunan, bahkan para ahli kesehatan mengatakan bahwa keturunan dari penderita diabetes memiliki resiko yang cukup besar untuk mewarisinya. Oleh karena itu bagi yang memiliki keluarga dengan riwayat penyakit diabetes perlu menjaga pola hidup yang sihat.Glukosa diperoleh dari karbohidrat dan gula yang terkandung dalam makanan yang dikonsumsi manusia. Glukosa ini sebenarnya sangat bermanfaat bagi tubuh terutama untuk tenaga / energi. Insulin sendiri merupakan hormon yang dihasilkan oleh tubuh di Pankreas. Insulin berguna membakar glukosa menjadi energi, tapi pada penderita diabetes melitus jumlah insulin tidak mencukupi bahkan pada diabetes tipe 1 sulit sekali memproduksi insulin.

Penyebab kencing manis tipe 2 biasanya karena faktor pola hidup yang kurang baik. Pada tipe 2 ini, pankreas masih bisa memproduksi insulin dalam jumlah yang kecil dan itu tidak cukup untuk memecah glukosa menjadi energi.

Diabetes tipe 2 ini merupakan tipe yang paling umum terjadi di masyarakat. Orang dewasa lebih sering mengalami tipe 2 ini tapi anak-anak juga bisa menderita penyakit ini jika dia obesitas.

Tipe terakhir adalah gestational, dimana tipe penyakit kencing manis ini hanya terjadi pada kaum wanita. Kehamilan merupakan faktor utama dari diabetes gestational. Pada saat hamil plasenta memproduksi hormon yang menyebabkan resistensi insulin.

Dari ketiga tipe penyakit kencing manis tersebut, tentu saja memiliki gejala yang biasanya terjadi, anda dapat membaca lebih lanjut mengenai hal tersebut di artikel tentang gejala kencing manis. Anda bisa menggunakan gejala tersebut untuk mengetahui langkah penanganan awal agar penyakit ini tidak semakin parah.

Pemulihan Herba untuk kencing manis 

Dodaberry bukan sahaja menggunakan glukosa darah ia juga memperbaiki sel-sel beta pankreas untuk menyediakan Insulin kepada badan. Oleh itu, pesakit yang mengambil dodaberry kerap dengan penggunaan ubat-ubat  anti diabetes dapat dikurangkan di jangka masa dan jika dia penyuntik Insulin, unit-unit insulin boleh dikurangkan. Dodaberry menyebabkan kekurangan gula dalam darah & memperbaiki penggunaan glukosa dan metabolisme karbohidrat, Mengurangkan komplikasi hiperglisemia. Dodaberry membetulkan punca serta kesan, selain keadaan itu sendiri. Ia menyerang pelbagai faktor yang menimbulkan keadaan kencing manis, dan membetulkan komplikasi degeneratif, yang mengakibatkan kerana penyakit kencing manis. Dodaberry adalah selamat dan berkesan dalam mengurusan diabetes Mellitus sebagai makanan tambahan agen tunggal daripada ubat sintetik anti-diabetes. Dodaberry membantu mengatasi rintangan untuk oral ubat hipoglisemik apabila digunakan sebagai pembantu kepada kes-kes penyakit kencing manis yang tidak terkawal. Anda boleh teruskan memakan ubat-ubatan anda. Tahap gula anda akan turun dalam satu bulan. Setelah beberapa lama, ubat-ubatan anda boleh dikurangkan & anda akan dapat makan gula-gula. Pengiraan paras gula dan kolesterol anda sebelum permulaan kursus; pengiraan selepas 10 hari, 20 hari dan 30 hari. Anda akan melihat apa perbezaan ia perlakukan. Cara penggunaan: Anda perlu meletakkan paket Dodaberry dalam segelas air biasa untuk sepanjang malam. Pada waktu pagi perah beg teh dan minumanya semasa perut kosong, jangan makan atau minum apa-apa selama 30 minit. Penggunaan yang kerap akan memberikan hasil yang terbaik.

Kencing manis adalah gangguan Metabolisme ia bukan satu penyakit 

Diabetes (kencing manis) dikelaskan sebagai gangguan metabolisme. Metabolisme merujuk kepada cara badan kita menggunakan makanan dicerna untuk tenaga dan pertumbuhan. Kebanyakan apa yang kita makan dipecahkan kepada glukosa. Glukosa adalah bentuk gula dalam darah  ia adalah sumber utama bahan api untuk badan kita. Apabila makanan dihadamkan, glukosa membuat jalan ke dalam aliran darah kita. Sel-sel kita menggunakan glukosa untuk tenaga dan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, glukosa tidak dapat masuk ke sel-sel kita tanpa insulin hadir – insulin membolehkan sel-sel kita mendapatkan glukosa. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Selepas makan, pankreas secara automatik mengeluarkan kuantiti yang mencukupi insulin untuk memindahkan glukosa di dalam darah kita ke dalam sel, secepat glukosa memasuki sel-sel tahap darah-glukosa jatuh. Seseorang yang menghidap diabetes mempunyai suatu keadaan di mana kuantiti glukosa dalam darah terlalu tinggi (hiperglisemia). Ini adalah kerana badan sama ada tidak menghasilkan insulin yang cukup atau tidak menghasilkan insulin, atau mempunyai sel-sel yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin pankreas menghasilkan. Ini menyebabkan terlalu banyak glukosa membina dalam darah. Ini glukosa darah yang berlebihan akhirnya dialirkan keluar dari badan dalam air kencing. Jadi, walaupun darah mempunyai banyak glukosa, sel-sel tidak mendapat ia untuk tenaga dan pertumbuhan keperluan yang penting mereka.

Ujian Hemoglobin A1c (HbA1c)

  • antara HbA1c 4.5%-6.4% tidak kencing manis
  • antara HbA1c 6.5%-7% berdekatan kencing manis
  • HbA1c 7.1% keatas kencing manis

Ujian untuk Diabetes Apakah yang dimaksudkan dengan Normal Hemoglobin A1c Test? Kepentingan Hemoglobin A1c Ujian Ujian hemoglobin A1C, juga dikenali sebagai HbA1C, ujian hemoglobin glycated, atau glycohemoglobin, adalah satu ujian darah penting yang menunjukkan bagaimana diabetes anda sedang dikawal. Hemoglobin A1c menyediakan purata kawalan gula dalam darah anda dalam tempoh 2 hingga 3 bulan yang lalu dan digunakan bersama-sama dengan pemantauan gula darah di rumah untuk membuat perubahan dalam ubat kencing manis anda. Hemoglobin terdapat dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan anda. Apabila diabetes anda tidak terkawal (bermakna gula dalam darah anda terlalu tinggi), gula membina dalam darah anda dan bergabung dengan hemoglobin anda, menjadi “berglukosa.” Jumlah purata gula dalam darah anda boleh didapati dengan mengukur A1c hemoglobin anda peringkat. Jika paras glukosa anda telah tinggi ke atas beberapa minggu kebelakangan ini, ujian A1C hemoglobin anda akan lebih tinggi. Apakah yang dimaksudkan dengan normal Hemoglobin A1c Test? Bagi orang-orang yang tidak menghidap kencing manis, kiraan normal untuk ujian hemoglobin A1c adalah antara 4.5% dan 6.4%. Tahap hemoglobin A1c antara 6.5% dan 7% menunjukkan risiko kencing manis meningkat, dan tahap 7.1% atau lebih tinggi menunjukkan diabetes. Kerana kajian telah berkali-kali menunjukkan bahawa keputusan kencing manis yang tidak dalam  kawalan akan menimbulkan komplikasi daripada penyakit ini, matlamat untuk pesakit kencing manis adalah A1c hemoglobin kurang daripada 7%. Semakin tinggi A1c hemoglobin, semakin tinggi risiko komplikasi yang berkaitan dengan kencing manis. Mereka yang mempunyai diabetes perlu mempunyai ujian ini setiap 3 bulan untuk menentukan sama ada gula darah mereka telah mencapai tahap sasaran kawalan. Mereka yang mempunyai penyakit kencing manis mereka di bawah kawalan yang baik mungkin tidak dapat menunggu lebih lama antara ujian darah, tetapi pakar-pakar mencadangkan memeriksa sekurang-kurangnya 2 kali setahun. Orang yang mempunyai penyakit yang menjejaskan hemoglobin, seperti anemia, boleh mendapatkan keputusan yang tidak normal dengan ujian ini. Keabnormalan lain yang boleh menjejaskan keputusan A1c hemoglobin termasuk makanan tambahan seperti vitamin C dan E dan tahap kolesterol tinggi. Penyakit buah pinggang dan penyakit hati juga boleh memberi kesan kepada hasil daripada ujian hemoglobin A1c.

Dodaberry makanan tambahan harian untuk Diabetes

Dodaberry berkesan menggunakan glukosa darah dan memperbaiki sel-sel beta dalam pankreas untuk menyediakan insulin kepada badan, ia bertindak ke atas mengawal paras gula darah pada kencing manis.

Manfaat 

Dodaberry merendahkan gula darah, meningkatkan penggunaan glukosa & metabolisme karbohidrat di dalam badan dan mengurangkan insiden Hiperglisemia. Sebagai hasil terus dari ubat anti kencing manis seperti metformin atau penggunaan glipizide mengurangkan tahap gula dalam sekelip mata. Dodaberry sebagai tambahan akan mengambil 5 hingga 10 hari untuk melihat hasilnya bergantung keadaan badan. Untuk penyakit kencing manis tidak ada ubat yang kekal, tetapi sentiasa boleh dikawal. Ia hanya gangguan bukan penyakit.Dodaberry, telah didapati berkesan dalam menguruskan Diabetes mellitus sebagai ejen tunggal (setiap hari) berbanding dengan makanan tambahan sintetik ubat anti-diabetes.

Pengguna kali pertama

Sebahagian daripada pengguna kali pertama perlu cuba menghirup air secara beransur-ansur lebih 10 minit pada waktu pagi (perut kosong) sebagai badan yang mengambil masa seminggu untuk menyesuaikan diri kepada herba ini. Anda boleh mempunyai makanan dan minuman yang kukuh selepas 30 minit untuk hasil yang terbaik. Sila simpan di tempat yang kering. Jangan  menyejukkan.

Dos harian

Rendam satu paket dodaberry dalam segelas air (bekas kaca disyorkan / cawan tetapi tidak logam / plastik) untuk sepanjang malam. Pada waktu pagi, uncang teh di perah airnya dan minum semasa perut kosong. Yang penting adalah penggunaan harian yang tetap bersama-sama dengan diet harian yang dikawal selia, ubat biasa anda dan aktiviti fizikal. Pengguna kali pertamaSebahagian daripada pengguna kali pertama perlu cuba menghirup air secara beransur-ansur lebih 10 minit pada waktu pagi (perut kosong) sebagai badan yang mengambil masa seminggu untuk menyesuaikan diri kepada herba ini. Anda boleh mempunyai makanan dan minuman yang kukuh selepas 30 minit untuk hasil yang terbaik. Sila simpan di tempat yang kering. Jangan disejukkan.

Pasukan pengeluaran 

Pasukan QC kami memantau pembersihan dan penggredan buah segar dan dimasukkan ke dalam proses pengeringan untuk mendapatkan produk yang harmoni ini. Selepas pembersihan, pengeringan dan penggredan di kawasan Himalaya ia akan dibawa ke kilang kami di Mayiladuthurai, India Selatan. Di sini pasukan pengeluaran kami akan mengeringkan sekali lagi sebelum, dihancurkan dan dibungkus oleh pemprosesan Hi-Tech dan pembungkusan unit ultra morden kita. Kilang kami adalah disahkan (Sijil Halal Produk Individu) Oleh itu produk HIPC kami adalah 100% Halal & semula jadi; kita tidak menambah apa-apa bahan kimia untuk pemeliharaan untuk melanjutkan jangka hayat dodaberry kami.

Anda boleh dapat di:

01-42 Sim Lim Square Tel: 63363121

Semua outlet: Al Barakah

Semua outlet: Toko Warisan

instruction-step-01instruction-step-02 instruction-step-03instruction-step-04

30 bungkusan teabag yang baru dodaberry untuk satu bulan
Cara minum: rendam satu bungkus teabag dodaberry pada malam (ayer biasa)dan minum pada pagi semasa perut yang kosong. Selepas 30 minit anda boleh minum dan makan seperti biasa. Tidak ada sebarang pantang.